dilluns, 20 d’octubre del 2014

Kerguelen, l'illa del vent






La travessa entre Ciutat del Cap (Sud-Àfrica) i Perth (Austràlia) suposa navegar més de 6200 milles (10.000km) a través dels "Roaring Forties" (els Quaranta rugents), una zona de vents de forts vents de l'oest situada entre els 40ºS i 50ºS, i que a la part de l'Oceà Indic fan honor al seu sobrenom de rugents millor que enlloc. La travessa no passa per prop de cap illa o zona poblada excepte L'Arxipèlag Kerguelen aproximadament a mig camí.




Les Kerguelen, o Illes Desolació, són un arxipèlag format per Grande Terre, una illa amb el doble d'extensió que l'illa de Mallorca, i els més de 300 illots que l'envolten. L''arxipèlag forma un territori d'ultramar de la República Francesa, el TAAF, juntament amb les illes Crozet, Amsterdam, Saint Paul, les Esparses i la terra d'Adèlia a l'Antàrtida. Lògicament, el prefecte designat des de Paris, administra el territori a distància des de la tropical Illa de la Reunió. A l'illa hi viuen unes 50 persones durant l'hivern i més de 100 durant l'estiu, totes concentrades a Port-aux-Français.


La població la formen bàsicament científics i personal auxiliar que passen normalment 6 mesos a l'illa. L'aïllament acostuma a durar 3 mesos, que és el temps que tarda en tornar el Marion Dufresne, el vaixell que transporta tot el material, queviures i qualsevol cosa necessària per a poder viure a les Kerguelen. De fet, tot el que hi ha a les Kerguelen ha estat transportat pel Marion Dufresne o pels seus predecessors. El mercant salpa de l'Illa de la Reunió cada trimestre amb els subministres i els nous habitants de Port aux Français que substituiran els que ja han acabat la seva estada. El viatge té molts números de ser mogudet; Quan navegues pels "Quaranta Rugents" i t'acostes als "Cinquanta Furiosos" el més probable és que el viatge s'assembli al què teniu a continuació:





Jo no es que sigui un llop de mar precisament, més aviat tot el contrari, però estaria disposat a aguantar aquesta travessa a fi de poder posar el peu a Kerguelen. I no és impossible: De cada viatge es reserven algunes places del Marion Dufresne per als turistes. Si no m'equivoco són 4 o 6 places, susceptibles de ser anul·lades si hi ha alguna emergència que requereixi "l'embargament" de les cabines. Tot i així, sembla ser que la llista d'espera per poder visitar com a turista Port aux Français és, a hores d'ara, de 3 anys! L'estada dura uns pocs dies, en funció de si el Marion Dufresne es queda ancorat a Port aux Français, o s'ha de desplaçar a algun altre punt de l'arxipèlag per deixar-hi material. Durant l'estada, alguns dels "habitants" de l'illa actuen com a guies improvisats, per tal que el visitant pugui conèixer com es viu a l'illa i quines activitats s'hi fan.

Amb els anys, les comoditats a Kerguelen han anat augmentant. De fet, si heu vist la pel·lícula "La cuinera del President", on s'explica la història de la Danièle Mazet-Delpeuch, quan la protagonista plega com a cuinera del President francès (en realitat era la cuinera d'en François Miterrand), se'n va a fer de cuinera a una base científica francesa..... Si, així va ser; durant 6 mesos, els científics presents a Kerguelen, van gaudir de les creacions d'una de les millors chefs de França. S'ho val, o no s'ho val, el viatge? En aquest video, aprofitant que la gent de la missió nº64 (2014) balla "Happy" d'en Pharrell Williams, podeu veure les instal·lacions de la base de Port aux Français.


Però no tot ha estat "Happy" a l'illa. Des del seu descobriment, l'illa ha servit de refugi per a supervivents de naufragis, baleners i alguns il·luminats. Fins i tot, durant el s.XIX, algú va tenir la brillant idea de deixar una petita colònia de conills que poguessin servir d'aliment si algun mariner es veia obligat a refugiar-se a l'illa. Evidentment, ara els conills han colonitzat gran part de l'illa i estant malmetent la flora autòctona. L'any 1893, el govern francès va donar els drets d'explotació de l'arxipèlag durant 50 anys als germans Bossière. Van crear la "Compagnie Générale des Îles Kerguelen" per intentar establir-hi explotacions d'ovelles i d'obtenció d'oli a base de greix de foca. Va ser un fracàs rere un altre. S'hi van introduir, a part dels conills, rens i ovelles però no es va aconseguir res més que alterar l'ecosistema de les illes.

Els que si que es va establir a l'illa, però d'amagat, va ser una expedició de l'armada alemanya durant la 1ª Guerra Mundial. Volien intentar vigilar i controlar els bucs aliats que navegaven pel sud de l'Índic. Van establir una granja amb un petit destacament a l'altra punta de l'illa, ben allunyats de Port aux Français i s'hi van estar un parell d'anys sense que ningú els detectés. Les condicions d'aïllament van ser duríssimes per a aquells homes i per als gossos que els acompanyaven. Tan sols fa 30 anys, els descendents dels gossos que van portar els alemanys encara vivien, totalment selvatges, pels voltants de la granja alemanya.

A prop d'aquesta granja hi ha el que podria ser un dels llocs més espectaculars de l'illa: L'arche des Kerguelen (L'arc de les Kerguelen), una formació rocosa en forma d'arc.










Cap al 1910, la part superior de l'arc es va enfonsar i, actualment, només queden dempeus els dos pilars.


Per a qui estigui interessat en visitar les Kerguelen i disposi del temps i els diners, aquí teniu l'enllaç per al periple del Marion Dufresne. Al mòdic preu de 8.300€ tindreu dret a cabina compartida. Això si, podreu visitar les Kerguelen (que vindria a ser la gran metròpolis), l'illa Crozet i l'illa Amsterdam i, si hi ha sort i el temps ho permet, també podreu visitar l'illa Saint Paul.
  

2 comentaris:

  1. Una entrada collonuda! Et felicito.
    Si tingués prou calers, me n'hi aniria de pet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Carles! Hauré d'anar fent bossa perquè no pararia de viatjar. I si només en pogués fer un, no sé si seria capaç de triar....

      Elimina