diumenge, 28 de desembre del 2014

Khoisan, les llengües impronunciables


Al sud de l'Àfrica hi ha un conjunt de llengües anomenades llengües Khoisan. Són un conjunt de famílies que no estan relacionades genèticament entre elles (és a dir, no provenen d'una mateixa llengua comuna) però que, en canvi, totes elles comparteixen un tret molt característic que descobrireu una mica més endavant.

Tot i que fa segles, les llengües Khoisan eren predominants a la meitat sud del continent africà, l'expansió de ètnies i llengües Bantú, van arraconar tots aquests idiomes Khoisan de manera que, actualment, tots els idiomes junts tot just arriben als 300.000 parlants distribuïts en 5 famílies:

  • Llengües Khoe (unes 10 llengües): suposa el grup més nombrós de parlants entre les llengües Khoisan, ja que el parlen unes 250.000 persones a zones de Namíbia, Sud-Àfrica, Botswana i Zimbabwe.
  •  Llengües Tuu (unes 7 llengües, la majoria extingides): Aquesta família, que al mapa surt com a llengües Taa)està en una situació molt compromesa ja que, dels 7 idiomes, tant sols 2 estan vius a la zona de Botswana i Sud-Àfrica; el !Xóo amb 4.500 parlants, i el NIIng amb només 5 parlants vius!
  • Llengües K'xa (al mapa com a llengües Ju), formada per 2 idiomes amb uns 18.000 parlants a Namíbia i Angola. Un d'aquests 2 idiomes és el !kung que podreu sentir després.
  • Llengua Sadawe: una sola llengua aïllada parlada per 45.000 persones a Tanzania.
  • Llengua Hadza: també una llengua aïllada que ja només parlen 800 persones a Tanzania i que sembla que podrien estar relacionats amb els pigmeus.


Haureu notat que he escrit noms d'idiomes com !kung, !xóo o NIIng. No, no és que sigui poc destre amb el teclat (bé, sí, escric només amb un dit de cada mà, però me'n surto prou bé), és que la peculiaritat de tots aquests idiomes són un grup de consonants anomenades "Consonants Click". Totes les llengües Khoisan tenen, com a mínim, una Consonant Click. Algunes llengües, però, en tenen moltes de Consonants Click, com el Nama, de la família Khoe, que té 31 consonants, de les quals 20 són Click, i la resta normal.

I què és una Consonant Click? Bé, aquí teniu un amic que us ho explicarà molt clarament (pugeu el volum del vídeo...)



Aquest home és de la ètnia San. Antigament se'ls coneixia com a Bosquimans, però aquest nom és extremadament despectiu, de la mateixa manera que no es pot anomenar "esquimals" als Inuit...!

Com deia, aquest home és d'ètnia San i parla en idioma !kung. Us heu adonat dels sons que fa fent petar els llavis (com quan nosaltres fem el so de desaprovació tsk!tsk!) o bé fent "click" amb la llengua al paladar? Tot això són consonants del seu idioma. Per això han d'afegir símbols a l'escriptura (per exemple per escriure el seu propi idioma, !kung).

A més, les llengües Khoisan van influir en idiomes veïns i van fer que la "peculiaritat" de les Consonants Click Khoisan s'extengués també a 3 idiomes  del grup de llengües Bantús: el Zulú, el Phuthi i el Xhosa. Això ha fet que les Consonants Click tinguin ara molts parlants ja que el Zulú (Sud-Àfrica) té 10 milions de parlants, el Phuthi (Lesotho) en té 20.000 i el Xhosa (Sud-Àfrica) té més de 7 milions de parlants. Tot i això no es consideren llengües Khoisan ja que han adoptat les Consonants Click per influència d'un altre idioma.

Per què sentiu millor els sons de les Consonants Click, fixeu-vos en aquest vídeo; En Khaya Dlanga parla Xhosa, i us ensenyarà a pronunciar algunes Consonants Click. Ah, per cert, per què us situeu, el Xhosa és l'idioma matern de personalitats com en Desmond Tutu, o en Nelson Mandela.



Queda clar que la cosa no és fàcil i que cal molta, moltíssima pràctica per poder parlar algun idioma amb Consonants Click!

Us deixo un altre video perquè us poseu a prova. En aquest, en Khaya Dlanga us ensenyarà a dir, en Xhosa, els números de l'1 al 10. Si algú és capaç de pronunciar el número "7" correctament, el convido a un sopar!



Però encara es pot complicar més! Si, si, això només són les primeres lliçons! Sou capaços de dir ràpid allò de "Un tigre, dos tigres, tres tigres..."? Doncs amb Xhosa també tenen travallengües. Us hi atreviu?



Per acabar, us deixo el link a la taula (amb so) de totes les Consonants Click que existeixen al món

1 comentari: