dijous, 12 de març del 2015

El mapa lingüístic definitiu

Tot i que ja fa uns mesos en va sortir la versió "Beta", ara, per fi, apareix la versió definitiva de Langscape, el millor mapa lingüístic interactiu. Aquesta aplicació web l'ha desenvolupat bàsicament el Maryland Language Science Center, una institució de la Universitat de Maryland que agrupa més de 200 científics de diferentes arees vinculades al llenguatge i la lingüística. Tot i això, com ha partners han comptat amb el bo i millor del "mundillo" lingüístic. Queda clar que als Estats Units no es moquen amb mitja màniga!




I en què consisteix? Doncs en un mapa interactiu del món vinculat a una base de dades de més de 6.400 idiomes. Si tenim en compte que es calcula que al món es parlen entre 7.000 i 10.000 idiomes (depèn de com es comptin) significa que gran part de les llengües de la Terra està representades.

Situeu-vos en el punt de la Terra que vulgueu i, quan cliqueu, us apareixerà les coordenades del punt, i tots els idiomes que s'hi parlen. Per exemple, si us situeu sobre la Val d'Aran us apareixeran, lògicament, el castellà, el català i l'aranès:



De cada idioma en podreu obtenir dades del tipus: nombre de parlants, distribució, variants dialectals, .... La base de dades prové, bàsicament, de The Ethnologue, la font online més extensa sobre geolingüística i, considerada pels experts com "La Bíblia Lingüística".

A l'apartat "Discover" també hi trobareu una pàgina per comprovar les vostres capacitats per reconèixer idiomes. Trieu algun dels temes (llengües més parlades, idiomes d'Europa, llengües de Sibèria,...) i el nivell de dificultat. Sentireu gravacions parlades i haureu de marcar a quin idioma es correspon. A veure com se us dóna!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada